20121021

388. ονειρέψου εξαρτημένες πηγές και ξύπνα

ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΞΙΑ ΤΙ ΣΚΕΠΤΕΣΑΙ ΑΛΛΑ ΤΙ ΠΑΡΑΓΕΙΣ. ΚΑΙ ΜΗ ΜΟΥ ΠΕΙΣ «ΠΑΡΑΓΩ ΙΔΕΕΣ» ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΜΠΟΥΡΔΑ ΚΑΙ ΜΙΣΗ.

Δεν υφίσταται η παρθενογένεση, όλα είναι αποτέλεσμα μιας κάποιας προηγούμενης κατάστασης. Όμως φευ, αν νομίζεις πως μπορείς να ορίσεις με ακρίβεια εκείνη την προηγούμενη κατάσταση είσαι φρικτά γελασμένος.

Δεν είναι ντροπή να παραδέχεσαι ότι δε γνωρίζεις, ειδικά όταν η φιλοσοφία που θέλεις να υιοθετήσεις είναι η εποικοδομητική αμφισβήτηση.

Ξέρεις γιατί μπερδεύεσαι μαλάκα Κωστή?

Επειδή εσύ εννοείς ως «γνώση» το απόλυτο σε ανθρώπινο επίπεδο ήτοι το ανέφικτο. Από τότε που άκουσες ότι στην πραγματικότητα δε δημιουργούνται ποτέ νέες εγκεφαλικές συνάψεις αλλά απλώς ενισχύονται οι ήδη υπάρχουσες, άρχισες να νομίζεις και και και… τα πάντα είναι δυνάμει γνωστά κτλ…

Η ατομική μετάβαση σε εκείνη την εγκεφαλική κατάσταση όπου όλα είναι γνωστά, παραμένει όχι άτοπο αλλά ανέφικτο – απόλυτο. Συλλογικά όμως?

Κι επειδή αδυνατείς να γνωρίσεις με την έννοια που το ορίζεις, μπερδεύεσαι όταν κάποιος άλλος χρησιμοποιεί αυτήν την ίδια λέξη.

Όταν δε σου έχουν απομείνει και πολλά είσαι αναγκασμένος να κολλήσεις και να νιώθεις την ανάγκη να υπερασπιστείς αυτό που είσαι, ό,τι κι αν είσαι, με αποτέλεσμα να ξεχνάς και να παραλείπεις να προσπαθείς να γίνεις εκείνο που θα ήθελες να είσαι. Το όνειρο, ναι το όνειρο. Παύεις να ονειρεύεσαι.

Η αγάπη της αλήθειας κι ο φόβος του λάθους- ας είναι λοιπόν, ναι όπως των Σκεπτικών, αυτές οι κινητήριες δυνάμεις.


No comments: